Soorten zeevruchten feature image 01

Soorten zeevruchten

Samenvatting Artikel

Er zijn vele soorten zeevruchten, van schaaldieren en weekdieren tot vis en zeewier. Deze voedingsmiddelen zijn een uitstekende bron van eiwitten, vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren. Hoogstwaarschijnlijk herken je al veel soorten zeevruchten. Zo niet? Dan ontdek je in dit artikel alles over de meest bekende soorten zeevruchten. 

Schaaldieren

Schaaldieren zijn zeedieren met een harde, beschermende buitenkant. Denk hierbij aan: krabben, kreeften, garnalen en langoustines. Deze zeevruchten worden vaak gegeten als voorgerecht of als hoofdgerecht. Bij culinaire restaurants zie je regelmatig een halve of hele kreeft voorbij komen. Schaaldieren zijn rijk aan eiwitten en bevatten weinig vet. 

Weekdieren

Weekdieren zijn zeedieren zonder harde buitenkant, zoals inktvis en octopussen. Sommige weekdieren hebben daarentegen wel een harde schelp aan de buitenkant, zoals oesters. Beter bekend als een tweekleppig weekdier. Er zijn verschillende manieren om deze zeevruchten te bereiden. Zo is het mogelijk ze te frituren, grillen of stomen. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld: calamaris. Heb jij een tekort aan ijzer of zink? Eet dan deze zeevruchten, want weekdieren zijn rijk aan eiwitten en mineralen. 

Benieuwd welke wijn lekker is bij zeevruchten? Lees hier meer over: ‘zeevruchten en wijn‘.

Vis

Vis is een van de meest populaire soorten zeevruchten en bevat veel gezonde voedingsstoffen. Waaronder een bron van eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine D en B12. Bekende vissoorten zijn zalm en tonijn. Ook kabeljauw, makreel en forel vallen onder de ‘populaire’ vissoorten. Je ziet deze dan ook regelmatig op de menukaart in een restaurant. 

Schelpdieren

Schelpdieren zijn weekdieren met een harde, beschermende buitenkant. Bekende schelpdieren zijn: mosselen, kokkels en andere soorten schelpen. Ook slakken vallen onder de categorie schelpdieren. Deze zeevruchten worden vaak gebruikt in gerechten, zoals paella. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, ijzer en vitamine B12. 

Zeewier

Als je denkt aan zeevruchten, dan denk je waarschijnlijk niet zo snel aan zeewier. Zeewier is echter zeer bekend in de Aziatische keuken. Het wordt bereid in salades, soepen en verschillende soorten sushi. Daarnaast is zeewier een gezonde en voedzame bron van vezels, vitaminen en mineralen. 

Dit waren de meest bekende soorten zeevruchten. Er zijn veel manieren om zeevruchten te verwerken in gerechten. Hetzelfde geldt voor de bereidingswijze, bijvoorbeeld door te grillen, stomen of roosteren. Het is belangrijk dat je zeevruchten goed bewaard. Zo voorkom je de kans op voedselvergiftiging. 

Meer artikelen over zeevruchten