Het beste seizoen om mosselen te eten feature image 01

Het beste seizoen om mosselen te eten

Samenvatting Artikel

Houd je ook zo van mosselen en eet je ze graag? Dan is het belangrijk dat je weet wanneer het mosselseizoen begint. Tijdens het mosselseizoen zijn de mosselen het lekkerst, maar waarom? In dit artikel kom je erachter wat het beste seizoen is om mosselen te eten. 

De kwaliteit van mosselen 

Tegenwoordig worden mosselen gekweekt in speciale mosselkwekerijen. Voordat de mosselen worden geoogst is het belangrijk om te letten op de kwaliteit. Er zijn een aantal factoren waarop je moet letten. Zo is het belangrijk om te weten op welke locatie de mosselen zijn gekweekt. Daarbij komt ook kijken op welke manier de mosselen zijn behandeld en bewaard. De kwaliteit van mosselen moet goed zijn, want het is mogelijk dat sommige mosselen schadelijke stoffen meebrengen. Het is dus van belang om mosselen te kopen bij een betrouwbare bron. 

Het oogstseizoen van mosselen 

De oogst van de mosselen gebeurt zodra de mosselen volgroeid zijn. Dat is in de volgende maanden: van half juli tot half april. Gedurende het oogstseizoen van mosselen is het belangrijk dat er wordt gekeken naar de kwaliteit van mosselen. Hoe oogsten ze de mosselen? Mosselen groeien in een kwekerij aan touwen of netten. Wanneer het oogstseizoen begint en de mosselen volgroeid zijn, dan worden ze met netten opgevist. Het is ook mogelijk om mosselen zelf te plukken. Deze mosselen moet je van rotsen of andere harde oppervlakken afschrapen. Het is ook mogelijk om ze met een net van de bodem te halen. 

Benieuwd waar je op moet letten tijdens het mosselen plukken? Lees dan: ‘hier let je op bij mosselen plukken’.

Het beste seizoen om mosselen te eten

Wanneer is dan het beste seizoen om mosselen te eten? Nou, de populairste tijd om mosselen te eten is van half juli tot half april. Daarnaast valt het mosselseizoen samen met de maanden waarin een ‘r’ zit. Oftewel, de maanden september tot en met april. Dit komt doordat de mosselen in deze maanden steviger en voller van smaak zijn. Het mosselseizoen varieert en is afhankelijk van de weer- en oogstomstandigheden. Vraag het dus altijd even na bij een leverancier van mosselen of een viswinkel. 

Wist je dat Mosselen in de zomer vaak minder vlees hebben, omdat ze zich dan voortplanten. 

Het mosselseizoen is dus van half juli tot half april, maar valt ook samen met de maanden waarin een ‘r’ zit (september tot en met april). Een lekkere mossel eten hangt af van verschillende factoren: de kwaliteit, de kweeklocatie en hoe het wordt bewaard. Wil je mosselen voor het eerst eten of eet je ze vaker? Let dan goed op het mosselseizoen voor de lekkerste mosselen.

Meer artikelen over zeevruchten