Hier let je op bij mosselen plukken feature image 01

Hier let je op bij mosselen plukken

Samenvatting Artikel

Ben je een liefhebber van mosselen en op zoek naar een leuke activiteit langs de kust? Probeer dan eens zelf mosselen te rapen. Beter bekend als mosselen plukken. Voordat je deze activiteit op je planning zet, is het van belang dat je op een aantal dingen let. Denk hierbij aan regels en bepaalde beperkingen. In dit artikel lees je alles over waar je op moet letten bij het plukken van mosselen. 

Controleer de regelgeving

Het plukken van mosselen moet worden gedaan in het juiste seizoen. Het plukseizoen verschilt per locatie. Daarnaast moet je letten op het gebied waarin je plukt. Je mag geen mosselen plukken in een beschermd natuurgebied of waar het waterkwaliteit onvoldoende is. Er zijn nog veel meer regels, controleer dus de lokale regelgeving en vergunningseisen. Voorkom hoge boetes en zoek naar informatie en tips over het rapen van mosselen in een specifiek gebied.  

Kies voor een schone omgeving

Zoek een schone omgeving voor het plukken van mosselen. Kies een gebied waarvan het waterkwaliteit goed is en waar geen vervuiling is. Mosselen nemen voedingsstoffen, mineralen en giftige stoffen op uit het water waarin ze leven. Als je mosselen eet uit een vervuild gebied, heeft dit schadelijke gevolgen voor jouw gezondheid. Denk hierbij aan een voedselvergiftiging. Daarom is het van belang dat je mosselen plukt in een schone omgeving. 

Pluk alleen goede mosselen

Wanneer weet je of het een goede mossel is? Mosselen die niet beschadigd zijn, open staan of kapotte schelpen hebben zijn wel geschikt om te plukken. Het is daarentegen wel belangrijk dat je let op dichte mosselen. Sommige mosselen sluiten als reactie op het plukken, maar er zijn ook mosselen die helemaal dicht zijn en blijven. Mosselen die helemaal dicht zijn, zijn niet geschikt om mee te nemen en te eten. Waarom? Gesloten mosselen geven een indicatie af dat ze niet meer leven. 

Benieuwd naar verschillende soorten mosselen? Lees snel verder en ontdek ze.

Pluk niet teveel

Vaak wil je tijdens het plukken van mosselen meer meenemen dan nodig is. Dat is onnodig. Neem alleen mee wat je nodig hebt en pluk niet teveel mosselen. Respecteer het milieu en laat voldoende mosselen achter. De achtergebleven mosselen hebben een mogelijkheid om verder te groeien. Daarnaast zijn er regels voor het maximum aantal mosselen dat er geplukt mag worden. Dit geldt per dag of per persoon.

Mosselen op de juiste manier bewaren

Bewaar je mosselen op de juiste manier tijdens het plukken. Vergeet niet om een emmer mee te nemen, zodat je daar de mosselen in bewaard. Vul de emmer met zeewater en zeewier. Ben je een emmer vergeten? Gebruik dan een vochtige doek om ze koel en vochtig te houden. Maak een doek nat met water en leg vervolgens de mosselen hierin. 

Als je binnenkort een aantal dagen langs de kust verblijft, dan is mosselen plukken zeker een activiteit die je niet mag missen. Je weet nu precies waar je op moet letten als je van plan bent om mosselen te plukken. Let goed op de regels, een schone omgeving en het plukken van goede mosselen. Staat mosselen plukken al op jouw activiteitenlijst?

Meer artikelen over zeevruchten