De mossel is een zeevrucht waar je van moet houden of liever overslaat. Een mossel ziet er misschien niet heel smakelijk uit, maar is een gezonde bron vol vitaminen, eiwitten en mineralen. Misschien wist je het nog niet, maar er zijn ontzettend veel soorten mosselen. Allemaal identiek met hun eigen smaak en grote. Ben je benieuwd naar de soorten mosselen? In dit artikel lees je alles over de zwartgeblakerde mosselen tot aan de Amerikaanse mosselen.
Zwartgeblakerde mosselen
Zwartgeblakerde mosselen zijn de meest voorkomende mosselen die in Nederland en België worden gegeten. Deze mosselen zijn te herkennen aan hun blauw-zwarte schelp. Daarnaast zijn ze meestal iets groter dan andere soorten mosselen. De zwarte kleur komt voornamelijk van de koolstof ophoping op de schelpen. Dit heeft geen invloed op de smaak van de mosselen. Zwartgeblakerde mosselen worden vaak gekookt en geserveerd met diverse sauzen, zoals knoflooksaus.
Mediterrane mosselen
Mediterrane mosselen zijn over het algemeen kleiner dan andere soorten mosselen en hebben een donkerblauwe tot zwartbruine kleur. Ze komen voor in het Middellandse Zeegebied en omliggende wateren. Wat deze soort zo uniek maakt is de karakteristieke zilte smaak. Beter bekend als een frisse smaak met een zoute twist. Daarnaast zijn ze erg populair in de Mediterrane keuken, bijvoorbeeld in landen als: Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk. Afhankelijk van de keuken, worden de Mediterrane mosselen op verschillende manieren bereid. Bijvoorbeeld in tomatensaus of in combinatie met chorizo.
Nieuw-Zeelandse mosselen
Nieuw-Zeelandse mosselen worden gekweekt in Nieuw-Zeeland en hebben een grote, groene schelp. Beter bekend als de greenshell mosselen. Dit soort is groter dan de zwartgeblakerde mosselen en kan wel 20 centimeter groot worden. Nieuw-Zeelandse mosselen bevatten veel vlees, hebben een mildere smaak en een zachte textuur. Deze mosselen zijn ideaal voor gebruik in salades, roerbakgerechten of soepen.
Japanse mosselen
Deze mosselen worden gekweekt in Japan en hebben een donkere, langwerpige schelp. Ze zijn kleiner dan de zwartgeblakerde mosselen en hebben een milde, zoete smaak. Japanse mosselen worden veel gebruikt in traditionele Japanse gerechten, zoals Japanse ramen-noedelsoep. Naast het eten van deze mosselen wordt het ook veel gebruikt als aas om te vissen of als natuurlijke bron van mest voor in de tuin.
Amerikaanse mosselen
Deze mosselen worden gekweekt aan de oostkust van de Verenigde Staten en hebben een dikke, langwerpige schelp. De schelp kan van kleur variëren, namelijk van bruin tot groen. Amerikaanse mosselen zijn iets groter dan de zwartgeblakerde mosselen. Daarnaast hebben ze een zoete en zilte smaak. Deze mosselen worden gebruikt voor eenvoudige, maar ook voor complexe gerechten. Of je nu op zoek bent naar een aperitief of een hoofdgerecht, er is zeker een Amerikaans mosselgerecht dat je smaakpapillen tevreden stelt.
Er zijn dus verschillende soorten mosselen. Sommige mosselen hebben een grote schelp en andere hebben een zoete of milde smaak. Iedere mossel kan worden gebruikt voor heerlijke gerechten of gecombineerd worden met sauzen. Probeer alle mosselen eens uit en kom erachter welk soort jouw favoriet is.
Meer artikelen lezen over mosselen? Lees dan: de bereidingswijze van mosselen.