Mosselen bereidingswijze feature image 01

Bereidingswijze van mosselen

Samenvatting Artikel

Wil jij mosselen gaan bereiden, maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt doen? Je kunt op verschillende manieren mosselen eten. Zo kun je ze in een soep nemen, in witte wijn bereiden en op diverse andere manieren. In dit artikel gaan wij in op hoe je mosselen op de klassieke manier bereid. Mosselen kun je het beste kopen in de maanden augustus en september. Dan zijn ze namelijk het lekkerst. Wij vertellen je wat mosselen zijn, hoeveel mosselen je het beste per persoon kunt bereiden, hoe je ze controleert en nemen je stap voor stap mee in de bereidingswijze van mosselen. Lees snel verder en ga meteen aan de slag!

Wat zijn mosselen?

Mosselen zijn zeedieren die behoren tot de familie van de schelpdieren. Ze leven in zee en komen voor in kustgebieden over de hele wereld. Mosselen zijn een populaire voedingsbron en worden vaak gegeten als ze gekookt of gestoomd worden en worden geserveerd met een saus of andere groenten. Mosselen zijn ook een goede bron van voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12 en selenium.

Hoeveel mosselen per persoon?

Serveer je mosselen als hoofdgerecht, dan kun je het beste kiezen voor 1 kg mosselen per persoon. Als je er nog een bijgerecht bij serveert, kan een halve kilo mosselen voldoende zijn. Als je 1 kg mosselen per persoon serveert, eten zij rond de 200 gram mosselvlees.

Hoe controleer je mosselen?

De mosselen kun je het beste controleren door ze eerst enkele keren met koud water af te spoelen. Vervolgens laat je ze even in een bak met koud water. Het zand zal zo losweken, waardoor de mossel de schelp kan sluiten. Sluit de schelp niet, dan kun je hier eventueel een tik opgeven met een lepel of deze even op je aanrecht tikken. Als de schelp nog steeds niet sluit, is er iets anders aan de hand. De mossel is dan dood en niet meer eetbaar. Gooi hem dan ook direct weg. Is de mossel zwaar? Dan kan het zijn dat hier veel zand in zit. Als de mosselen een kapotte schelp hebben, gooi je ze het beste ook meteen weg. Voordat je de mosselen gaat koken, kun je de laatste zandresten nog verwijderen met een borsteltje.
Mocht dit allemaal teveel gedoe voor je zijn, dan kun je ook panklare mosselen kopen in de winkel. Deze mosselen zijn al schoongemaakt en gecheckt, hetzij je ze altijd zelf even extra moet checken.

Hoe kook ik mosselen?

Als je mosselen gaat koken, is een goede timing van groot belang. Kook je ze te lang, dan zullen ze taai gaan smaken. Voeg bijvoorbeeld 1 cm witte wijn toe aan de mosselpan en breng dit aan de kook. Voeg vervolgens de mosselen toe en kook ze 4 minuten met gesloten pan. Schud tussendoor ook enkele keren met de pan. Na 4 minuten zullen als het goed is alle mosselen gaar zijn. Als de schelpen nog niet open zijn, kook je ze nog 1 a 2 minuten.

Bereidingswijze mosselen

Je kunt mosselen niet alleen in witte wijn koken, maar ook in een klein laagje water of bouillon. Als je mosselen op de klassieke manier wilt bereiden, kun je aan het vocht nog speciale mosselgroenten toevoegen. Dit kunnen kant en klare verpakkingen zijn, maar je kunt ook zelf in de keuken aan de slag met selderij, prei, bleekselderij, wortel en ui. Mosselen worden ook vaak gecombineerd met dipsaus en brood of met patat. 

Meer artikelen over zeevruchten