Zo maak je garnalen goed schoon feature image 01

Zo maak je garnalen goed schoon

Samenvatting Artikel

Zin om garnalen te eten, maar geen idee hoe je ze moet schoonmaken? Geen probleem, want na het lezen van dit artikel ben jij een pro. Het schoonmaken van garnalen is een belangrijke stap, voordat je ze kookt of bereidt. De smaak van de garnalen wordt namelijk verbeterd als er eventueel zand of vuil wordt verwijderd. In dit artikel lees je stapsgewijs hoe je garnalen goed moet schoonmaken. 

Verwijder de kop van de garnaal

De eerste stap is om de kop van een garnaal te verwijderen. Hoe doe je dat? Pak de kop van de garnaal vast en trek hem voorzichtig weg van het lichaam. Om ervoor te zorgen dat dit gemakkelijk gaat, is het belangrijk dat je een beetje druk uitoefent. 

Verwijder de schaal van de garnaal

Na het verwijderen van de kop, is de schaal aan de beurt. Begin aan de onderkant van de garnaal en verwijder voorzichtig de schaal. Dit doe je door de schaal los te maken van het vlees. De schaal van een garnaal moet voorzichtig worden verwijderd, want de kans is groot dat je het vlees beschadigt. 

Verwijder de staart van de garnaal

De volgende stap is om de staart van de garnaal te verwijderen. Om de staart te verwijderen moet je deze voorzichtig afbreken en verwijderen. Wil je de staart bewaren voor de eindpresentatie op je bord? Laat hem dan intact. Dit geeft een zorgvuldige uitstraling aan jouw gerecht tijdens het serveren. 

Tip: volg de bovenstaande stappen als je garnalen besteld in een restaurant. 

Insnijding maken en ader verwijderen

Maak een kleine insnijding langs de rug van de garnaal met een mes. Doe dit bij alle schoongemaakte garnalen.  Hierdoor maak je het jezelf gemakkelijk om de ader te verwijderen. Om de ader van een garnaal te verwijderen gebruik je de punt van het mes of je vingers. Verwijder vervolgens de zwarte ader. 

Spoel de garnalen af

Spoel de garnalen grondig af onder koud stromend water. Hierdoor worden de eventuele overgebleven stukjes schelp, zand of vuil verwijderd. Na het volgen van al deze stappen zijn de garnalen schoon en klaar om te worden gekookt of bereid op de gewenste manier. Bijvoorbeeld op de barbecue. 

Je weet nu precies hoe je garnalen moet schoonmaken. Het is eigenlijk helemaal niet zo lastig. Let wel op dat je de garnalen voorzichtig schoonmaakt. Zo voorkom je beschadiging aan het vlees. Nadat alle garnalen goed schoongemaakt zijn, zijn er talloze gerechten die je de garnalen kunt maken. 

Benieuwd naar lekkere recepten met garnalen? Ontdek hier 5 simpele gerechten met garnalen.  

Meer artikelen over zeevruchten