Ben jij benieuwd hoeveel mosselen je het beste per persoon kunt serveren? Het mosselseizoen is weer volop aan de gang, wat betekent dat mosselen tijdens dit seizoen het lekkerst smaken. Misschien ben je van plan om binnenkort mosselen te kopen in de winkel. Dit doe je het beste van juli tot april. In dit artikel vertellen wij je hoeveel mosselen je het beste per persoon kunt serveren en hoe je de mosselen het beste kunt controleren. Lees snel verder voor meer informatie.
Zoveel mosselen serveer je per persoon
Als je voor meerdere mensen mosselen klaarmaakt, moet je inschatten hoeveel mosselen je nodig hebt. Dit is niet altijd even eenvoudig. Soms is het niet altijd even duidelijk over hoeveel mosselvlees de mossel beschikt. Soms moet je zelfs mosselen weggooien. Doorgaans zit er in 1 kg mosselen ongeveer 250 gram mosselvlees. Het beste kun je ervoor zorgen dat je 1 kg mosselen per persoon hebt. Dit is gecombineerd met bijgerechten zeker voldoende. Als je de mosselen alleen met brood serveert, kun je het beste voor 1,2 kg mosselen per persoon zorgen.
Let hierop als je mosselen koopt
Wanneer je mosselen koopt, zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om gene mosselen te kopen waarvan de schelp beschadigd is. Ook raden we het aan om op te letten met vacuümverpakte mosselen. Check of de verpakking nog intact is voordat je ze koopt. Wil je vandaag mosselen serveren, dan kan je ook het beste vandaag kopen. Zo zijn ze nog vers en kunnen ze direct geconsumeerd worden. Wil je de mosselen toch even bewaren, dan kun je ze het beste in een vergiet in de koelkast leggen.
Zo controleer je de mosselen
Voordat je de mosselen gaat koken is het extra belangrijk om ze goed te controleren. Zorg ervoor dat je de mosselen eerst een keer met koud water afspoelt. Vervolgens kun je ze het beste een tijdje in een bak met koud water laten liggen. Dit zorgt ervoor dat het zand goed losweekt, waardoor de open mosselen hun schelp kunnen sluiten. Als de mosselen hun schelp niet sluiten, kun je het beste de mossel een tikje geven met een lepel of ze even tegen de tafel aan tikken. Als de mossel de schelp nog steeds niet sluit, leeft hij niet meer en kun je hem het beste niet meer eten. Zit er een erg zware mossel in de schelp, dan kun je hem ook beter weggooien. De kans is groot dat hier zand in zit.
Heb je een mossel met een kapotte schelp? Gooi hem dan meteen weg. Het beste kun je de mosselen voor gebruik ook nog even afborstelen met een borsteltje zodat de laatste zandresten weggaan. Ook de harig uitziende sliertjes kun je het beste wegsnijden. Je kunt er ook voor kiezen om panklare mosselen te maken. Het voordeel hiervan is dat ze al gecontroleerd en schoongemaakt zijn. Spoel ze altijd nog even af met water om te checken wat de staat van de mosselen is.
Ook benieuwd hoe mosselen te bereiden? Lees dan snel verder.