Welke wijn bij zeevruchten feature image 01

Welke wijn bij zeevruchten?

Samenvatting Artikel

Ben jij benieuwd welke wijnen het beste bij zeevruchten passen? Er zijn diverse soorten zeevruchten en het fijne eraan is dat ze ontzettend goed te combineren zijn met wijn. Ga je een gerecht met zeevruchten eten, dan kun je het beste witte wijnen drinken. Zo zijn vooral oesters gecombineerd met witte wijn een echte aanrader. Het beste kun je dan ook voor een frisse en aromatische wijn kiezen. Drink geen rode wijnen, want dit is vaak niet zo’n goede combinatie met zeevruchten. In dit artikel vertellen wij je welke wijnen bij welke schaal- en schelpdieren passen. Lees snel verder en ontdek meer.

Verschil schaal- en schelpdieren

Voordat we overgaan op welke wijn het beste bij zeevruchten past, gaan we eerst in op het verschil tussen de twee soorten zeevruchten. Je hebt namelijk schaal- en schelpdieren. Schelpdieren leven geheel in hun eigen schelp. Bij schelpdieren kun je denken aan mosselen, kokkels, oesters, Sint-Jakobsschelpen en inktvissen. Inktvissen hebben een inwendige schelp, waardoor ze ook tot de schelpdieren behoren. Schaaldieren zijn ook wel gelede dieren. Deze zijn omringd door een harde schaal. Hebben we het over schaaldieren, dan hebben we het over rivierkreeften, zeekreeft, scampi en garnalen. Schaal- en schelpdieren leven ook wel in de zee of zoet water. Het zijn geen vissen, maar worden gerekend tot de magere vis in de schijf van vijf.

Schaaldieren

Schaaldieren beschikken over een krachtige smaak. Dit betekent dat je schaaldieren dan ook het beste met een volle en rijke witte wijn kunt combineren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volle en rijke Chardonnay met houtopvoeding. Als je voor houtopvoeding kiest, komen er volle aroma’s vrij welke weer perfect met schaaldieren gecombineerd kunnen worden. Serveer je een sterke saus bij het gerecht, dan is een vollere wijn aan te raden. En nogmaals: kies niet voor rode wijn. Indien je deze met zeevruchten combineert, kan dit zeer onaangenaam smaken.

Oesters

Oesters zijn als schaaldieren perfect te combineren met lichte en droge wijnen. We raden niet aan om een krachtige wijn met hout te kiezen, omdat deze al snel bitter wordt. Denken we aan lichte en droge wijnen, dan is een Chardonnay de ideale optie. 

Coquilles

Ga je coquilles eten? Kies dan voor een stevige witte wijn met sterke aroma’s. Let er echter wel op dat er minerale tonen aanwezig zijn. Ga bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc. Dit is echt de ideale combinatie met coquilles.

Schelpdieren

Staan er gebakken schelpdieren op het menu? Maak dan de keuze voor een licht zure witte wijn. Maak bijvoorbeeld de keuze voor een Chardonnay. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Schaal- en schelpdieren overzicht

Hierbij nog even overzichtelijk welke wijnen bij welke schaal- en schelpdieren passen:
– Mosselen, krab, garnalen en oesters: ga voor een frisse, lichte wijn zoals Muscadet, Chenin Blanc, Chablis of Soave.
– Gamba’s: kies voor een witte wijn, zoals Verdejo, Sauvignon Blanc, Rosé of Riesling.
– Krab: kies voor een meer complexe witte wijn, zoals een halfdroge Riesling of een Bourgogne.
– Kreeft: kies voor een witte wijn, zoals Bourgogne, Chardonnay of Champagne.

Meer artikelen over zeevruchten