Zijn zeevruchten gezond feature image 02

Zijn zeevruchten gezond?

Samenvatting Artikel

Eet jij weleens zeevruchten of bijna nooit? Zeevruchten zijn hartstikke gezond. Er zijn diverse redenen om verschillende soorten zeevruchten te eten. Ze beschikken namelijk over diverse stoffen die enorm goed zijn voor ons lichaam. In dit artikel vertellen wij je wat we onder zeevruchten verstaan en welke gezondheidsvoordelen ze met zich meebrengen. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat zijn zeevruchten?

Zeevruchten zijn alle eetbare zeeproducten, waarop zeewier en vis een uitzondering vormen. Zeevruchten worden in diverse categorieën opgedeeld. Zo heb je de schaaldieren, waaronder de krab, garnalen en kreeften vallen. Ook heb je schelpdieren. Onder de schelpdieren bevinden zich de Sint-Jakobsschelpen, mesheften, slakken, kokkels, oesters en mosselen. Inktvissen behoren hier vanwege hun inwendige schelp tevens toe.

Gezonde eigenschappen zeevruchten

Het is zeker aan te raden om vaker zeevruchten. Mensen doen dit vooral vaak tijdens de feestdagen, maar het beste kun je elke week zeevruchten eten. Zeevruchten beschikken over veel eiwitten en slechts weinig calorieën. Let er wel op dat je de zeevruchten niet met teveel saus serveert, want dat kan ervoor zorgen dat je wel meer calorieën binnenkrijgt. Zeevruchten beschikken niet alleen over veel eiwitten, maar bevatten ook diverse andere belangrijke voedingsstoffen. Hierbij kun je denken aan ijzer, zink, jodium, koper, selenium, magnesium, antioxidanten en vitamine B. Ook bevatten zeevruchten een hoge waarde aan Omega-3 vetzuren. En dit heeft weer diverse voordelen te bieden, omdat het zowel de gezondheid van het hart kan bevorderen als ouderdomskwalen tegen kan gaan.

De belangrijkste voordelen

De belangrijkste voordelen van zeevruchten zijn dat de Omega-3 vetzuren waarover ze beschikken depressies kunnen tegengaan. Zo kan het de symptomen van zowel depressie als stress bestrijden. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van Alzheimer of Dementie. De Omega-3 vetzuren zijn erg gezonde vetzuren en zeer gunstig voor de gezondheid van je hart. Wie regelmatig zeevruchten eet, heeft minder kans om te overlijden aan een hartaanval of hart- en vaatziekten. Ook stimuleren zeevruchten de lichamelijke ontwikkeling. Stel dat je zwanger bent, dan zijn er enkele zeevruchten die je wel kunt eten. Deze zitten bomvol belangrijke stoffen waar jouw kindje profijt van heeft. Deze stoffen zorgen ervoor dat je kindje zijn zenuwstelsel, weerstand, het zicht en hersenen optimaal kan ontwikkelen.

Meteen consumeren

Zeevruchten zijn dus erg gezond voor zowel lichaam als geest. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten bij het kopen van zeevruchten. Zo is het belangrijk om te weten dat zeevruchten erg kwetsbaar zijn en snel kunnen bederven. Dit betekent dat je ze zo koel mogelijk moet bewaren. Het beste kunnen ze levend en meteen na aankoop gegeten worden. Wil je ze eerst bewaren? Je kunt schaal- en schelpdieren het beste horizontaal bewaren, in het onderste deel van de koelkast. Doe ze in een goed afgesloten verpakking of bedek ze eventueel met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de schaal- en schelpdieren niet met andere voedingsstoffen in contact komen. Levende schaaldieren zoals krab en kreeft kun je het beste meteen koken nadat je ze gekocht hebt. Zorg ervoor dat je de schaal- en schelpdieren eerst zorgvuldig afspoelt met kraanwater en kook ze daarna. Zijn ze schelpen geopend of gebroken, dan kun je ze het beste niet eten.

Meer artikelen over zeevruchten