Wat zijn zeevruchten feature image 02

Wat zijn zeevruchten?

Samenvatting Artikel

Ben jij benieuwd wat zeevruchten zijn en welke voordelen deze bieden? Onder zeevruchten verstaan we ook wel schaal- en schelpdieren. Deze leven in de zee of in zoetwater. Onder de schaaldieren vallen de kreeft, garnaal en de krab. Binnen de schelpdieren vind je mosselen, oesters, kokkels, slakken, Sint-Jakobsschelpen en mesheften. Ook de inktvissen behoren tot de schelpdieren, omdat ze over een inwendige schelp beschikken.

Zeevruchten zijn vrij divers en bieden veel proteïnen. Hierdoor biedt iedere zeevrucht weer een eigen, unieke eetervaring. Vis en schaaldieren zijn zeer gezond en brengen dan ook veel voordelen met zich mee. Het is niet voor niets dat zeevruchten eten echt worden aangeraden. In dit artikel vertellen we je wat de verschillende voordelen van zeevruchten zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

Vol belangrijke voedingsstoffen

En groot voordeel van zeedieren is dat ze boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Denk bijvoorbeeld aan ijzer, magnesium, kalium, zink, selenium en calcium, alsook de vitamines A, B12 en D. De vissen beschikken ook over een hoog Omega 3-vetgehalte. Dit is van groot belang om het risico op diverse ziektes te beperken. 

Dragen op een positieve manier bij aan je hersenen

Door zeevruchten te eten, kan dit zorgen voor een beperking van de geestelijke achteruitgang. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat wie vaker vis eet meer grijze materie heeft in essentiële delen van het brein die de emoties controleren. Het eten van zeevruchten wordt ook gelinkt aan een lagere kans op Alzheimer en kan stress en andere depressie symptomen verminderen.

Bron van energie

Zeevruchten zijn ook een bron van energie, omdat ze over veel magere eiwitten beschikken. Deze helpen om beschadigde cellen te herstellen en de spieren op te bouwen. Je zal merken dat je over veel meer energie beschikt als je regelmatig zeevruchten eet. Zeevruchten bevatten bovendien weinig calorieën en kunnen je helpen een gezond gewicht te behouden. 

Goed voor het hart

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat wie regelmatig vis eet een lagere kans heeft op een hartaanval, beroerte of overlijden door hart- en vaatziekten. Zeevruchten eten kan ervoor zorgen dat je je bloeddruk verlaagt. Ook zorgt het ervoor dat de bloedvaten minder snel vernauwen en er een betere doorstroming plaatsvindt.

Positieve invloed op je zicht

Wie meer zeevruchten eet, heeft over het algemeen minder risico op maculadegeneratie. Dit is een oorzaak van blindheid en gezichtsstoornissen bij volwassenen. Onze ogen beschikken over veel Omega 3-vetzuren. Deze zijn weer nodig om de ogen goed hun werk te laten doen. Doordat zeevruchten over Omega 3-vetzuren beschikken, bieden ze hier dan ook de perfecte ondersteuning bij. 

Kan artrose symptomen tegengaan

Zeevruchten kunnen bovendien helpen om artrose symptomen tegen te gaan. Dit komt mede dankzij de Omega 3-vetzuren waar zeevruchten over beschikken. Ook kunnen ze gewrichtspijn en spierpijn door inflammatie tegengaan en sporters van spierregeneratie en vermoeidheid helpen herstellen.

Wist jij al dat zeevruchten deze vele voordelen te bieden hebben? Reden genoeg om wat vaker zeevruchten op het menu te zetten!

Meer artikelen over zeevruchten