Philippine mosselen feature image 01

Philippine mosselen

Samenvatting Artikel

Philippine in dorp gelegen in Zeeuws-Vlaanderen en hoort bij de gemeente Terneuzen. Het dorp heeft 2.85 inwoners, maar is toch echt een stad. Een stad? Jazeker, Philippine staat bekend als ‘mosselstad’, een traditie die nog komt uit de tijd dat de oude haven was verbonden met de Westerschelde. Wil je meer weten over dit mosseldorp, lees snel verder.

Mosselen in Philippine

Veel bezoekers van Philippine zijn het erover eens: Philippine is dé plek bij uitstek om mosselen te eten. Opmerkelijk? Jazeker, want Philippine ligt al een tijdje niet meer aan zee. Om dit toe te lichten, moeten we terug naar een ver verleden, naar de 16e eeuw om precies te zijn.

Ooit was Philippine een mosselhaven, verbonden met de Braakman. In de haven lagen tientallen mosselkotters van de vissers uit Philippine en Boekhoute (België). Door het indammen van de zeearm kwam in 1952 een eind aan een eeuwenlange visserijgeschiedenis. Nog altijd herinneren de vele mosselrestaurants in Philippine nog aan dat roemrijke verleden.

Historie mosselen Philippine

Begin 16e eeuw werd Philippine ingepolderd door Jeronimus Laureijn, die er een havenstad van wilde maken. Een havenstad die kon concurreren met die van Antwerpen. Zover is het nooit gekomen, mede door vroegtijdig overlijden van Laureijn en de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Tijdens deze oorlog werd de vesting verder uitgebouwd met onder meer een kasteel, bastions en een water- of havenpoort die uitkwam op de Braakman. Van die vestingwerken is tegenwoordig niets meer terug te vinden.

In de 19e eeuw bloeide de visserij en mosselkwekerij op. Verzanding van de aanvoerwateren en haven dreigde, maar nadat in 1900 een nieuwe verbinding met de zee werd geopend kwam Philippine pas echt tot bloei. In topjaar 1911 werden maar liefst 130.727 balen mosselen op de kaden gelost.

Mossel restaurants in Philippine

Volgens het verleden van Philippine is de naam ‘mosselstad’ zeker terecht. Natuurlijk heeft Philippine een aantal restaurants die de beste mosselen verkopen en waar je uit kunt kiezen als je een dagje of weekendje naar Philippine gaat.

Mosselrestaurant De Oude Haven

Restaurant De Oude Haven is al 48 jaar in dezelfde familie. Het restaurant zelf heeft een gezellige en authentieke uitstraling. Je kunt hier niet alleen genieten van mosselen, maar van meer schelpdieren en zeevruchten. Een leuk weetje: de mosselen worden bereid door de vrouw des huizes, volgens een recept dat al generaties lang geheim is. Misschien ontdek jij het geheim wel?

Restaurant de Mosselbank

Al jarenlang maken de medewerkers van restaurant de Mosselbank gerechten voor de gasten die vanuit verschillende streken komen naar Philippine. Het restaurant staat bekend om de Zeeuwse mosselen à volonté en de lokale asperges die om de hoek te vinden zijn. Benieuwd hoe deze smaken? Daar kom je maar op één manier achter.

Restaurant Auberge des Moules

Maar liefst 50 jaar lang is restaurant Auberge des Moules gevestigd in Philippine en is zowaar een echt begrip voor de liefhebber van Zeeuwse schaal- en schelpdieren. De medewerkers van dit restaurant ontvangen iedere gast met een glimlach en ontspannen sfeer. Hierdoor voel je je snel thuis. Wist je dat je hier ook terecht kunt als je niet van zeevruchten houdt? Perfect als je hier met de familie wilt eten.

Restaurant Place du Marché

Bij restaurant Place du Marché kan je al 30 jaar culinair genieten van allerhande Zeeuwse Vis- en Vleesspecialiteiten, puur natuur en wordt het met veel zorg voor je bereid. Geserveerd met een vakbekwame en vriendelijke glimlach worden er alleen de allerbeste kwaliteit mosselen geserveerd. Ga ze dus snel proeven!

Meer artikelen over zeevruchten