Historie

Velen zijn het er roerend over eens: Philippine is dé plek bij uitstek om mosselen te eten. Opmerkelijk? Jazeker! Want Philippine ligt niet (meer) aan zee. 
We moeten dan even terug naar een ver verleden, naar de 16e eeuw om precies te zijn. 

 

Ooit was Philippine een mosselhaven, verbonden met de Braakman. In de haven lagen tientallen mosselkotters van de vissers uit Philippine en Boekhoute (B). Door het indammen van de zeearm kwam in 1952 een eind aan een eeuwenlange visserijgeschiedenis. Nu herinneren de vele mosselrestaurants in Philippine nog aan dat roemrijke verleden.

Philippine en mosselen

Begin 16e eeuw werd Philippine ingepolderd door Jeronimus Laureijn, die er een havenstad van wilde maken die kon concurreren met die van Antwerpen. Zover is het nooit gekomen, mede door vroegtijdig overlijden van Laureijn en de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Tijdens die oorlog werd de vesting verder uitgebouwd met onder meer een kasteel, bastions en een water- of havenpoort die uitkwam op de Braakman. Van die vestingwerken is tegenwoordig niets meer terug te vinden.

In de 19e eeuw bloeide de visserij en mosselkwekerij op. Verzanding van de aanvoerwateren en haven dreigde, maar nadat in 1900 een nieuwe verbinding met de zee werd geopend kwam Philippine pas echt tot bloei. In topjaar 1911 werden maar liefst 130.727 balen mosselen op de kaden gelost!

Wil je meer weten over de rijke historie van Philippine? Ga dan naar de website van de Vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine.

Philippine anders bekeken

Bekijk Philippine door de ogen van lokale bewoners.
In een reeks video’s vertellen zij je graag meer over de geschiedenis van dit unieke dorp.